Tuesday, June 30, 2009

Museul Albert Khan

Am fost astazi sa vad o expozitie care dureaza de vreun an de zile cu fotografii din colectia lui Albert Khan, facute in India la inceputul secolului (1913, 1927-1928). Toate sunt autocromuri (primul tip de fotografie color) si arata diferite personaje si peisaje din partea centrala si nord-vestica a Indiei. Sunt aproape convinsa ca multe scene prezente acolo cred ca se mai pot intalni si astazi. Altele reflecteaza clar o anume epoca pe care tare mult mi-ar fi placut sa o cunosc.
Pentru cateva poze, aici.
Spre surpriza mea, expozitia nu a fot singurul punct de atractie: muzeul are si o gradina imensa, iar o buna parte din ea imita gradinile japoneze! Ba mai mult, exista si case japoneze in stil traditional (fara indoiala acelea ca de pe vremea lui Albert Khan)! Si un lac cu pesti aurii si cu creveti!!

Monday, June 29, 2009

BD


Am avut norocul sa descopar o serie excelenta de benzi desenate: Jonathan de B. Cosey.
Lucrul care m-a atras mai intai a fost ca povestile se desfasurau in Asia, dar pe masura ce avansam cu lectura, desenul a inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult, asa incat am citit cu placere si albume cu tente occidentale. Cateodata desenul sau seamana cu cel al lui Hugo Pratt (Corto Maltese, alta minune!!) - Cosey a recunoscut ca descoperirea lui Pratt a fost o adevarata revelatie.
Ma tot gandeam la norocosii care au talent la desen!:) sau cei care incep suficient de devreme ca sa poata sa se perfectioneze in timp. Daca asi avea acest talent, m-asi lasa de scoala si asi face benzi desenate: posibilitatile de expresie pe care ti le pune la dispozitie sunt absolut fantastice! E suficient sa ai putina imaginatie.
Si ca tot veni vorba de desen, lucrul care mi se pare cu adevarat fascinant este expercitiul pe care-l impune: trebuie sa lucrezi cu partea dreapta a creierului si nu cu stanga. Cu alte cuvine, trebuie sa percepi linii, spatii, forme si nu masa, creion, carte, vaza... lucru destul de anevoios. A desena inseamna a vedea ceea ce ESTE si nu ceea ce stii tu ca ar trebui sa fie.

Friday, June 26, 2009

Re-growing rainforests!

O video conferinta foarte foarte faina!!! deci se pot face lucruri pentru a salva planeta!!

O alta prezentare foarte interesanta despre bacterii si noile antibiotice: Turnul lui Babel, aplicatie la nivel microcosmic!!:)

Tuesday, June 16, 2009

Quote from Meister Eckhart

Prin peregrinarile mele pe valurile netului, am dat de un articol care cita acest fragment si care m-a facut sa ma gandesc la Cartea Tibetana a Mortii.

Eckhart writes : "If you find yourself frightened of dying... (within a so-called, so thought 'hellish nightmare') know this..." The only thing that burns in Hell is the part of you that won't let go of your life; your memories, your attachments. They burn them all away. But they are not punishing you, he said. They are freeing your soul...If you are frightened of dying and holding on, you will see devils tearing your life away. But if you have made your peace, then the devils are really angels, freeing you from the Earth." (Rubin 1990, p.82)... (please note that this is "symbolic" language !)


un fragment interesant dintr-un documentar despre primii crestini in franceza + o conferinta a lui Jon Kabat-Zinn on mindfulness:). E incredibil cat de mult seamana cu Richard Gere!
Si Alan Wallace.

Paroles

Un extras dintr-un "articol" scris de J.-M. Eyssalet, doctor in medicina chineza. Restul aici.

"Si je me présente comme «le grand thérapeute» qui va induire en vous un état extraordinaire, je ne vous aide pas, au contraire. Si, par contre, je dis: «Voilà, sur la base de cet échange que nous avons autour de votre vie, à partir de vos demandes, nous allons aborder les choses différemment, essayer de voir au fur et à mesure comment on progresse, comment on chemine, comment on simplifie le rapport à soi...», là on se rapproche de la méditation, de la possibilité d'écouter pour le plaisir. On n'écoute pas pour le plaisir quand on est cerné de toutes parts par les douleurs, les limitations, les conflits et les images. Il y a un minimum de déblayage à faire mais, ultimement, la responsabilité nous revient d'écouter. Personne ne peut rien pour personne au niveau le plus profond. Nous ne pouvons rien pour nous-même, sinon écouter, sinon inviter la transformation. Et, à mon avis, si toutes les démarches de développement ne sont pas spécifiquement et nommément thérapeutiques, elles vont inévitablement vers une perspective spirituelle, au sens le plus radical du terme, au-delà de et comprenant toute religion. Le fait même d'exister est un mystère extraordinaire, recouvert, banalisé, constamment occulté par la projection que l'on fait de l'idole «ego» que l'on nourrit et dont on craint la mort.

Un site cu poze magnifice.

Wednesday, June 3, 2009

Docs to download

PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) pune la dispozitia utilisatorilor si articole gratuite, dintre care cateva sunt axate pe rezultatele obtinute in urma practicilor meditative. Lectura placuta!:)

S-au facut si se mai fac multe experiente pe subiecti care sunt novici in arta meditativa. Acestia trebuiau sa mediteze timp de 30 de minute timp de 8 saptamani.
Observatiile au aratat ca acest gen de practica are efecte semnificative asupra tensiunii, anxietatii, rezistentei la durere, sistemului imunitar sau a calitatii atentiei. Stresul e diminuat, riscul de recadere in depresie e redus cu 40%, procesul de vindecare a psoriarisului e marit cu 30%.

NB: Ideea nu e neaparat sa meditezi foarte mult, ci sa o faci in mod regulat. Creierul trebuie solicitat in mod repetat: are nevoie de vreo 30 de zile pentru a prezenta modificari ale functiilor neuronale (vezi neuroplasticitatea).