Monday, June 29, 2009

BD


Am avut norocul sa descopar o serie excelenta de benzi desenate: Jonathan de B. Cosey.
Lucrul care m-a atras mai intai a fost ca povestile se desfasurau in Asia, dar pe masura ce avansam cu lectura, desenul a inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult, asa incat am citit cu placere si albume cu tente occidentale. Cateodata desenul sau seamana cu cel al lui Hugo Pratt (Corto Maltese, alta minune!!) - Cosey a recunoscut ca descoperirea lui Pratt a fost o adevarata revelatie.
Ma tot gandeam la norocosii care au talent la desen!:) sau cei care incep suficient de devreme ca sa poata sa se perfectioneze in timp. Daca asi avea acest talent, m-asi lasa de scoala si asi face benzi desenate: posibilitatile de expresie pe care ti le pune la dispozitie sunt absolut fantastice! E suficient sa ai putina imaginatie.
Si ca tot veni vorba de desen, lucrul care mi se pare cu adevarat fascinant este expercitiul pe care-l impune: trebuie sa lucrezi cu partea dreapta a creierului si nu cu stanga. Cu alte cuvine, trebuie sa percepi linii, spatii, forme si nu masa, creion, carte, vaza... lucru destul de anevoios. A desena inseamna a vedea ceea ce ESTE si nu ceea ce stii tu ca ar trebui sa fie.

No comments: