Thursday, January 29, 2009

L'art du Livre

Ieri, la cursul de "Transmissions des savoirs dans l'Asie de Sud et Sud-Est" am asistat la un exposé commun sustinut de Yves Porter si Eloïse Brac de la Perrière despre arhitectura si arta cartii (musulmana) in India din perioada sultanatelor (secolele 12-16) - e vorba de cultura indo-persana. Ori, se pare ca nu exista mai nici o lucrare de specialitate care sa se ocupe cu arta din acasta epoca. Nu stim mai nimic despre subiect.
Yves Porter este istoric al artei (a scris o groaza de carti) si ne-a aratat monumente vechi islamice amandonate care prezinta un foarte mare interes pentru ca contin elemente unice in peisajul indian (ne-a aratat tot felul de "OZN-uri"- expresia lui:) ). Ne-a dat exemple de locuri in India unde se gasesc genul asta de monumente (Bhadreshvar, Cambay, Champaneer), si nu intelegea cum de oamenii nu merg acolo sa le vada. E adevarat ca pozele sunt faine, si elementele pe care a ales sa ni le prezinte sunt magnifice, dar nu e de mirare totusi ca oamenii aleg sa vada Taj Mahalul si nu asta. Se referea probabil la specialisti ;p
E.B. de la Perrière a fost eleva sa, si indrumata de el s-a apucat sa studieze manuscrisele iluminate sa vada ce poate extrage de acolo. Ne-a povestit despre cartea sa care a fost publicata de curand -teza ei de doctorat careia i-a amputat o buna parte de elemente - in care analizeaza diferitele manuscrise la care a avut acces (foarte putine) din punct de vedere stilistic, codicologic, incercari de datare etc etc.
Bref, un exposé pasionant!
M-am convins inca o data de cat de fascinanta e lumea musulmana. Dar nu de asta am scris despre ei, ci pentru ca mi s-au parut nemaipomeniti nu numai ca specialisti ci si ca oameni. Ies din prototipul "universitarilor": frumosi, veseli, simpatici, pasionati si foarte competenti. Love it!:)

5 comments:

Good Bussiness said...

interesant.
In ce domeniu studiezi?
Se vede ca esti foarte interesata pe domeniul yoga,religie musulmana si tot ce inseamna Asia Orient.
Mi-ar place sa povestim mai mult pe tema asta

A. B. said...

Buna!
Eu fac un al doiela master de studii asiatice (India) la Paris. Deocamdata tema de predilectie este sivaismul cashmirian, dar intentionez sa lucrez pe un subiect care sa cuprinda mai multe arii geografice, culturale si lingvistice.
Ai sesizat bine aria intereselor mele:) Tot ce ajuta dezvoltarii omului ma pasioneaza. Despre lumea islamica nu cunosc inca mare lucru, dar sper sa remediez situatia.
Tu?

Good Bussiness said...

Despre mine nu pot sa spun foarte multe.
Sunt un om de afaceri caruia ii place sa calatoreasca.Sunt interesat de orient,de al doilea razboi mondial.imi place istoria in general.
Am un prieten care preda la facultatea de teologie din Sibiu.
Am sa incerc sa iau legatura cu el si daca reusesc o sa-ti trimit ceva articole scrise de el despre religia islamica.
In rest ce sa-ti spun:Viata e frumoasa si e pacat sa lasi momentele placute sa treaca pe langa tine.
Incerc sa profit cat de mult pot.
Iti doresc o zi cat se poate de placuta.

Good Bussiness said...

Somnul nu s-a lipit de mine asa ca m-am apucat sa imi fac curatenie prin calculator si ghici ce am gasit?
O arhiva rar numita CORANUL.
Poate te intereseaza.
Ti-o trimit mail.

A. B. said...

Multumesc pentru post!
E adevarat ca viata e frumoasa, si yoga ajuta sa devii mai prezent in fiecare clipa. De-asta-mi si place:)
Exista mai multe bloguri foarte faine pe internet legate de lumea asiatica, chiar in romana, care mertita sa fie cercetate si care sunt tinute de tineri mult mai competenti decat mine:) :
http://adiere-now.blogspot.com/
http://ityalam.blogspot.com/

Sigur ca ma intereseaza Coranul! Multumesc pentru propunere!