Tuesday, January 20, 2009

Lucid dreaming

Am dat alaltaieri seara peste un document cu privire la visul lucid. Mi s-a parut foarte fain, asa ca am decis sa expun aici cateva idei despre el si cum se poate -pe semne- pune in practica.
Visul lucid este visul in care esti constient ca visezi. Sigur, asta ni s-a intamplat tuturor, dar poate deveni o adevarata arta odata ce stapanesti mecanismul, adica, odata ce poti decide sa ai un vis constient si sa profiti -in sensul bun al cuvantului - de ce iti poate oferi.
Unul din avantajele sale este ca poti face tot ce vrei:) Adica poti sa zbori, poti sa te intalnesti cu cine vrei, poti sa mergi unde vrei. Cu alte cuvine, vointa ta poate face sa apara orice. Totul face parte din propria constiinta evident, dar, admiteti si voi ca e mult mai la indemana sa levitezi in vis decat in realitate! Asta e una din posibilitati.
dar visul se poate folosi si pentru cunoasterea de sine. Se pare ca atunci cand esti constient in vis, stii intotdeauna de ce visezi ceea ce visezi:). Iar daca nu ti se pare evident de la inceput, atunci poti sa aflii. Tipa de la care m-am inspirat pentru ce scriu aici spunea ca odata s-a visat la scoala. si cum nu pricepea de ce viseaza chestia asta, le spune peronajelor ca stie ca e in vis si ca nu e real contextul, si cere sa apara "responsabilul" visului. Personajele vroiau sa mentina iluzia visului, dar odata ce au vazut ca nu aveau cu cine, au disparut. In locul lor a aparul altcineva care i-a spus, "eu sunt responsabilul, hai sa vorbim". Interpretarea tipei a fost ca a reusit sa intre direct in contact cu subconstientul, sa comunice cu el. Daca e chiar asa sau nu, habar n-am. (Karla, what's your take on this?) Mi se pare insa foarte interesant!

Acum, in ceea ce priveste partea practica, putem degaja patru etape.

1 Trebuie sa ajungi sa-ti aduci aminte ce ai visat. Se pare ca noi visam pana la 6 visulete intr-o noapte si ideea e sa ajungi sa ti le amintesti pe toate.
Cum faci?
ei bine, pui un creion si un caiet destinat acestul lucru la capul patului. Seara inainte de culcare proiectezi intentia de a-ti aduce aminte la trezire visele pe care le-ai avut. Apoi, cum te-ai trezit a doua zi, notezi tot ce-ti aduci aminte pe caiet. (i know, it sound very Jung-ian:) ). Continui asa seara de seara.

2 Idea din spatele celei de-a doua etape este sa adormi consitent:) Sigur, continuitatea constiintei nu se realizeaza in doi timpi si trei miscari. :)) Poate chiar deloc chiar si dupa o viata de practica. Nu conteaza. Tindem spre.
Dupa un timp de notat vise pe caiet (asta nu inseamna ca trebuie sa te opresti din notat), cand te pregatesti de culcare (e bine sa incepi intr-un moment in care esti foarte obosit), incerci sa ramai cu ochii intredeschisi (privesti tavanul) cat mai mult cu putinta. Incerci sa te "prinzi" adormind. Se pare ca cu cat impingi momentul caderii in ne-constiinta, cu atat ai mai multe sanse sa devi constient in vis.

3 aceasta etapa e cel mai greu de realizat. Nu e o etapa propriu-zisa in masura in care nu prea ai ce sa faci voluntar aici. ideea e ca dupa ceva lucru (care poate lua luni) cu ceea ce am descris la punctele 1 si 2, se va intampla din ce in ce mai des sa-ti dai seama in somn ca dormi. La inceput asta va face ca te vei trezi imediat. Dar odata ce "realizarea" se va face din ce in ce mai eliberata de tresariri sau entuziasme sau mai stiu eu, vei reusi sa ramai in starea de vis, iar de acolo sa faci tot ce vrei.

4 Odata devenit foarte familiarizat cu visul constient si posibilitatile lui, poti face in asa fel incat sa-ti propui sa ai un vis constient, sau si mai interesant, sa visezi ceea ce vrei tu. Adica creezi propriul scenariu in loc sa intri direct intr-o piesa gata facuta. Trebuie doar sa "joci" visul inainte sa adormi.

Nota bene: a nu se confunda cu calatoria astrala.

Nu am aflat inca (nu am avut timp sa caut) daca pot exista ceva pericole, sau cum e cu eventualele probleme de etica in toata povestea.

12 comments:

Owner said...

Interesant - in ceea ce priveste dialogarea directa cu subconstientul (sau orice parte a psihicului care nu este direct accesibila constientului) eu zic ca nu e imposibil sa fie asa, dar eu as interpreta-o tot ca pe o creatie a imaginatiei. Cu alte cuvinte, cred ca ar fi putut ajunge la "raspunsul magic" si fara un dialog cu un personaj fictiv, si poate ca acel "responsabil" e doar reflectia nevoii de a personifica lucrurile pe care nu le intelegem si nu le putem controla prea bine. Si uite cum ma transformi intr-o psihanalista :)))

Pe de alta parte as fi foarte curioasa sa stiu ce se petrece in creier in timpul visului lucid vs. visul normal, si daca e mai relaxant/util pentru sanatatea fizica si psihica sa te antrenezi in practica asta. Ma gandesc ca daca ramai lucid si in vis, nu ai parte de time-outul care e atat de necesar solutionarii problemelor (de cate ori nu s-a intamplat ca dupa un somn bun sa iti dai seama de fapt cum sa actionezi intr-o situatie care parea problematica inainte?) si creativitatii.... si in plus, ce se intampla cu oamenii stresati (a se citi: marea majoritate) care prin visul lucid si-ar lua stresul in vis si practic n-ar beneficia de o pauza?

O intrebare care mi-a venit in minte in timp ce-ti citeam blogu... auzi, da daca pierzi controlul in vis si nu te mai poti trezi? :) Daca te antrenezi atata sa NU te trezesti in vis incat uiti cum sa te trezesti? Si oare exista optiunea sa nu te mai trezesti deloc daca decizi ca nu-ti place realitatea si iti place mai mult visul? :)

A. B. said...

Tu si dilemele tale!!:))))))))))))))

O iau metodic:)
Si eu tot la asta m-am gandit. Clar ca atata timp cat omul se percepe ca o entitate separata de restul si se defineste prin corpul sau, nu prea vad cum poate sa nu personifice anumite chestii din el. Si e normal:) ca doar te cauti acolo unde nu esti:) Insa noi oamenii suntem foarte bine dotati:) cineva in noi (tot noi of course) probabil ca e de accord sa joace teatru si sa "intrupeze" un rol. E ca si cum ti-ai pune o oglinda in fata si reflexia incepe sa-ti spuna lucruri pe care le stii oricum, dar nu vrei sa le vezi, sau nu esti constient de ele (de unde interesul visului:) ).

Am citit la un moment dat intr-o carte despre diferitele stari si undele care se instaleaza si caracteristicile lor. Nu stiu daca in termeni de relaxare se pune problema, in orice caz, e altfel.
POate ca se pune si in termeni de relaxare. Visul e mai aproape de starea meditativa (sau poate ar trebui sa spun invers:) ) decat de veghe, si cum prin meditatie te relaxezi... why not.

hmm.. deci tu crezi ca faptul de a nu fi constient (asa inteleg semnificatia "time-out"-ului)are si efecte pozitive:)
Se poate, dar ma intreb daca de la asta vine... ca uite, stresul il ai oricum, chiar daca nu esti constient (= cand dormi "prost", "agitat" etc. = nu esti odihnit la sculare) Ce vreau sa spun prin asta e ca oricum nu-l controlezi in vis, si oricum te afecteaza. Eu asi veda faptul de a deveni constient in vis tocmai o modalitate de a lucra cu asta (pentru ca stii de unde vine si poate poti sa-l transformi, sau macar sa nu te mai identifici cu el = sa nu te mai afecteze). Nu cred ca "oboseste" faptul de a fi constient.
Poate cel mai bine ar fi sa intrebam pe un practicant:))

:))))))))))))))))))))))))))))))))
Din cate am inteles eu, cei care practica nu trebuie decat sa-si doreasca sa se trezeasca si PAF! Sunt treji:) N-am auzit de cazuri in care sa nu se poata.
Dar mai stii...
pe de alta parte, nu vad cum nu te-ai mai putea trezi... how much sleep can one handle?:) Adica la un moment dat ti se apleaca:) Macar de foame sau de toaleta!:)))))) Dupa o anumita limita nu mai ai cum sa dormi ca nu-ti mai e somn!

Owner said...

Apai mai stii, daca iti poti controla somnul mai stii ce alte necesitati iti poti controla?

Da, sunt convinsa ca somnul inconstient e util, eu sunt foarte PRO somnul inconstient :) Cred ca situatia e asemanatoare altor procese inconstiente si automate... de exemplu, cand intalnesti o persoana noua o categorisesti inconstient in schema ta de cunostinte (de ex., femeie, bine imbracata, etc), fara sa stai sa analiezezi constient toate detaliile categoriilor. Uneori e bine sa o faci constient, dar de cele mai multe ori ne bucuram ca putem s-o facem, si gata, ne vedem de ale noastre :) La fel si cu somnul si visele: ma bucur ca ma relaxeaza si imi rearanjeaza gandurile, si desigur, poate fi interesant de analizat, dar de cele mai multe ori ma bucur ca functioneaza si gata :)

Oare esti mai relaxat dupa o saptamana de vis lucid comparativ cu o saptamana de vis inconstient? :) Ajuta la dezvoltarea vreunei parti din creier? Habar n-am :) as vrea sa stiu la ce foloseste, in afara ca ne satisface nevoia de autocunoastere subiectiva si ne da un sentiment interesant de putere asupra fenomenelor pe care, aparent, nu le putem controla :)

it makes us feel special... but are we really? :)

A. B. said...

Of course we are!!!!!:)))))))))))))
Nu in sensul pe care il sugerezi:) But we are indeed:)
And if nothing else, it sounds like great fun!

Owner said...

certainly... we're all special in our own special way :)))) si sunt de acord, it must be a hellofa ride :))

AC said...

Ma bag si eu in discutia voastra ca musca-n lapte. I hope you don't mind!

Mi s-a intamplat de cateva ori sa devin constient in vis si pot spune ca este fascinant. Eu cand visez, chiar si cand visez constient parca am un alt set de amintiri. Memoria din vis are destul de putine zone comune cu cea din starea de veghe (poate imi explica si mie cineva de ce e asa) deci nu aduc prea multe stresuri in visul constient, oricum nu mai multe decat in cel inconstient. In plus pe langa perioadele de vis care intr-adevar pot fi obositoare uneori, mai sunt si lungi perioade de somn odihnitor fara vise.

Avantajul visului constient, in viziunea mea, este ca poti avea acces "live" la capacitatea fantastica a creierului de a crea "lumi", scene mai mult sau mai putin complexe fara suportul stimulilor senzoriali. Practic, poti studia creierul la lucru. Daca esti interesat de modul in care creierul isi creeaza iluziile si/sau realitatile, visul lucid este un instrument extraordinar. In plus, in functie de controlul pe care-l ai in a manipula continutul visului, acesta poate fi si un canal de defulare, aici "poti face" orice nu-ti poti permite sa faci n viata de zi cu zi. ;-)

Peste toate astea, poti ajunge in final sa scapi de sperstitiile babesti legate de originile fantastice ale viselor. :-))))

In privinta ramanerii in vis, nu cred ca este posibila nici sa vrei. Din putinul care-l stiu despre functionarea creierului, parca ciclurile veghe/somn erau controlate de ceva balansuri chimice. Pana una alta suntem niste animalute care functionam pe "pilot automat" o buna bucata de timp. Posibilitatile de control nu merg asa departe.

A. B. said...

hello Adiere!!
We don't mind at all!! Ma bucur ca ai intervenit. Foarte utile precizari! Ca de obicei, supozitiile nu se compara cu practica. ;)
M-ai facut foarte curioasa in legatura cu ce spui despre memorie si despre faptul de a vedea creierul la lucru!! Chiar ca trebuie sa fie fascinant!!!!!!! Ma intreb daca Asanga si Vasubandhu s-au sprijinit si pe experienta visului constient cand au formulat doctrina Yogacarei...
Waaaaa! trebuie neaparat sa reusesc si eu sa vad ce se intampla!:))) ..si ca intotdeauna, va trebui mai mult sa lucrez sa-mi temperez entuziasmul pentru ca -bineinteles- tocmai asta ma va impiedica... uf!

Owner said...

Adiere:

1) Poti avea acces "live" la capacitatea creierului de a crea lumi fantastice si fara visul constient - fie prin daydreaming, fie prin imaginatie.. deci nu as zice ca ASTA face visul constient mai special decat alte fenomene cum ar fi imaginatia.

2) In timp ce visezi, nu prea ai cum sa stii 100% ca ce ai visat nu a fost influentat de vreun stimul senzorial... un tzantzar, o adiere, un zgomot.

3) canalul de defulare... eu stiu? am senzatia ca pentru asta exista visul inconstient - ca daca esti constient si tot incerci s-o omori pe soacra in vis, poate ca ar fi bine sa incerci metode constiente pentru a rezolva conflictul.. eu stiu?

4) e interesanta chestia cu memoriile diferite :) nu stiu cum functioneaza si de ce, dar eu personal as cauta rezolvarea in neuropsihologie. Dac-as si intelege-o, ar fi si mai frumos :)))

Alina: nu stiu cum dumnezeu ai reusit sa-ti gasesti o pasiune in care trebuie sa-i omori pasiunea :))))) esti culmea :)))))))) da nu stiu de ce, nu ma mira... :P

AC said...

Haideti sa va dau doua exemple ca sa fie mai clar ce am vrut sa spun in comentariul anterior.

Mai intai cu memoria, sau mai exact cu absenta ei. In vis, in special cel inconstient, imi pot aparea "persoane" care desi sunt moarte de multa vreme, totusi prezenta lor nu-mi ridica nici un semn de intrebare. Totul mi se pare natural sa fie asa. E ca si cum ar lipsi cu desavarsire simtul critic.

Ce am vrut sa spun cu memoria "dubla" ne era ca-mi amintesc lucruri diferite ci ca nu-mi amintesc care este realitatea. In plus, in visul constient, daca mi-am propus sa fac un anumit experiment niciodata nu-mi aduc aminte. :))

----

Visam ca eram pe strada, undeva in Bucuresti, o scena combinata din din elemente care nu se gasesc in acea configuratie in realitate. O statie de tramvai in piata Universitatii. Acolo am "intalnit" o prietena si in momentul acela mi-am dat seama ca visez. Realizand aceasta mi-a venit ideea sa investigez nivelul de detaliu la care a fost creata scena. Cata vreme atentia a fost directionata catre acea prietena, peisajul parea solid si destul de elaborat. In momentul in care am mutat atentia asupra lui a inceput sa se destrame si m-am trezit.

Nu stiu daca Vasubandhu si Asanga au avut astfel de experiente sau daca si-au eleaborat doctrina bazandu-se pe ea. Personal cred ca nu prea exista doctrine elaborate de la zero de un geniu. Cred ca elaborarea unei doctrine este un fel de patchwork. Se poate observa la unii "autori" de doctrine cum, pe parcursul vietii, isi tot ajusteaza argumentele si cum ajung sa accepte idei pe care initial le respingeau sau invers. Evident ca de cele mai multe ori pornesc de la o doctrina pe care deja au acceptat-o. Vasubandhu se spune ca era theravadin si a fost convertit la mahayana. (nu sunt foarte sigur de asta)

Mai vorbim. O zi buna!

A. B. said...

:)))))))
Karla: sigur ca stii tu cu cine ai de-a face:) in Yoga omul porneste la drum nazuind sa ajunga la eliberare/cunoasterea de sine/cunoasterea Realitatii sau cum vrei sa o numesti. Chestia e ca -asta la ultimele "stadii"- tocmai dorinta de a ajunge "undeva" te impiedica sa ajungi. Deci trebuie sa renunti chiar la ceea ce iti doresti. (normal, pentru ca in general iti dai seama ca nu ai "unde" sa ajungi, totul e aici si acum). De asta nu am facut decat sa tanspun:) Sigur, aici am vorbit de ultimele "stadii" ori in ceea ce priveste visul constient nu sunt nici macar pe treapta 0,1:) dar oricum lucrurile se intampla atunci cand nu te astepti, so...

Adiere: Da, cu siguranta ca nimeni nu poate inventa o doctrina de la zero.
Nu cunosc foarte bine detaliile dar am o carte cu taducerea a vreo 5 texte de Vasubandhu si traducatorul zice ca viziunea lui a evoluat:) asa ca pana o citesc ca sa ma lamuresc il cred pe cuvant:))
Ideea (vis lucid-yogacara) mi-a trecut prin cap citindu-te, si cum stiu ca in buddhism se pune un mare accent pe vis mi-am spus:"hmm..!":)

Owner said...

ce sa zic, ultimele stadii :) vrei sa ma aburesti :) it's the story of my life.. si nu prea incerc eu yoga in viata mea zilnica :))) daca vreau ceva cu f multa pasiune, pot conta ca in vreo 10 ani asa se va indeplini :P asa ca am invatat sa-mi calmez pasiunile :) nu de alta, da se indeplinesc chestiile mai repede :))))))))

A. B. said...

:))))))))))))))