Thursday, November 6, 2008

Despre Islam si India

Am ramas surprinsa (asa cum ramane oricine care crede ca lucrurile care-l pasioneaza pe el pasioneaza pe toata lumea, si ca cele cu care n-are tangente nu au cum sa starneasca vreun interes in altii sau sa aiba vreo amprenta aparte) sa vad ca e mai multa lume inscrisa la mentiunea Islamologie la EPHE decat la noi la Studii Asiatice si cum chiar printre cei care vin la noi la cursuri, multi vor sa lucreze pe teme si spatii care ating lumea musulmana.
Cursul de ieri m-a facut sa reiau la cunostiinta nu numai cat de pregnant si prezent este el in India, dar si cat de important si fascinant. Chiar, ce ar fi India fara Islam?
Ar mai avea budisti in ea:) (budistii indieni au parasit pamantul de origine dupa invaziile musulmane din secolul 13 care le-au ras universitatile -Nalanda! acolo unde a compus Shantideva "Vivre en héros pour l'éveil" daca nu-mi joaca mémoria feste - si le-au facut viata amara), dar n-ar mai avea toata literatura vernaculara (literatura "oficiala" era in sanskrita bineinteles, iar cum sanskrita nu o vorbea tot omul de rand ci doar cei instruiti...) !!Muzica! si cate si mai cate! India s-a inspirat de la persi inca din perioada vedica!
Iar ceea ce e fasinant e sa vezi cum s-au indianizat musulmanii de acolo, les traits spécifiques. Asta si multe altele.

No comments: